Primăria Ovidiu celebrează Centenarul Marii Unirii și face pași importanți spre o identitate proprie, vizibilă și importantă.
Marți, în cadrul unei conferințe de presă, primarul George Scupra a prezentat trei evenimente importate: un film și o carte, care se numește „Ovidiu 100”, Ziua Orașului Ovidiu (29, 30 iunie și 1 iulie), dar și despre un proiect de identitate locală: o statuie numită „Ovidiu metamorfoze” – un proiect de suflet, un proiect de identitate locală, așa cum l-a numit primarul.
Un video reportaj realizat de Constanța 100% puteți vedea la finalul textului.
Cartea „Ovidiu 100” va fi lansată vineri, 22 iunie, la Centrul Cultural „Elena Roizen”.
„Am pornit de la ideea Centenarului Marii Uniri și am spus că, dacă informațiile despre centenar sunt numeroase, am vrut să arătăm tinerilor cum s-a dezvoltat orașul Ovidiu, cum s-a dezvoltat comunitatea noastră în ultimii 100 de ani. Pentru cei tineri este interesant să le spunem cum s-a construit canalul, cum a fost construită prima biserică, prima școală, prima grădiniță, când s-a asfaltat, cum a fost construită centrala, stadionul din oraș, legendele insulei și așa mai departe. Sunt multe lucruri interesante pe care locuitorii încă nu le știu”, a declarat primarul orașului Ovidiu, George Scupra.
În carte apar și povestiri ale oamenilor din comunitate. Unul dintre ei, de exemplu, spune că este mândru că din piatra de aici s-a realizat hotelul Rex din Mamaia. Pe baza acestor informații s-a realizat și un fim documentar de 40 de minute. Bugetul pentru o carte este de 8 lei, iar filmul a costat 8.000 de euro.
Primarul George Scupra a prezentat, pe scurt, și evenimentele care vor avea loc de Ziua Orașului Ovidiu, eveniment care se va desfășura sub semnul Centenarului Marii Uniri. Cu această ocazie va fi organizat și Festivalul Elena Roizen, ajuns la cea de-a XI-a ediție. De anul viitor, festivalul se va muta pe 1 februarie, chiar de ziua artistei. Vineri, 28 iunie, la debarcader, veți putea vedea un frumos spectacol folk.
„Sâmbătă, 29 iulie, invitat special este Gabriel Cotabiță. Este un spectacol despre un secol de muzică românească”, spune George Scupra.
Alături de el vin multe din numele mari ale muzicii ușoare românești, dintre care amintim pe Corina Chiriac, Aurelian Temișan, Sanda Ladoși, Gheorghe Gheorghiu, Mihai Constantinescu, Oana Sârbu, Silvia Dumitrescu, Mirabela Dauer, Adrian Daminescu și Horia Moculescu. Va fi un spectacol deosebit, de circa două ore și jumătate, în care niciunul dintre ei nu va cânta mai multe de două sau trei piese.
Toate spectacolele costă circa 30.000 de euro.
În cadrul conferinței, George Scupra a prezentat și o supriză: orașul Ovidiu va avea propria statuie a poetului Ovidius.
„Este un proiect de suflet, un proiect de identitate locală”, așa cum spunea edilul localității.
Este vorba despre un ansamblu statuar, de fapt, care va fi un reper, în timp, dar și o atracție turistică. Statuia este realizată de sculptorul Vladlen Babcinețchi, va depăși cu puțin 7 metri, va costa, în total, circa 30.000 de euro și va fi a treia statuie a lui Ovidius din lume.
„Aceasta ne dorim să fie moștenirea pe care o lăsăm generațiilor viitoare. O singură dată în viață prindem și Centenarul, și Bimilenara”, a spus edilul.
Macheta statuii poetului Ovidiu care va fi amplasată în parcul Primăriei.
Declarațiile în întregime ale primarului George Scupra le puteți urmări mai jos.
Sursa: https://www.ct100.ro