PRIMăRIA ORAșULUI OVIDIU

ARTICOLE

 

Comunicat – „Sit arheologic Ovidiu – Conservare, reconstituire parțială și punere în valoare pentru integrarea în circuit turistic a Castrului Roman”

de | oct. 16, 2018 | Comunicate de presa

      

Primăria orașului Ovidiu a primit finanțare europeană, de aproximativ 3 milioane de euro, pentru reconstruirea și punerea în valoare a Castrului Roman, monument de însemnătate națională.

 

Astăzi, 16.10.2018, în cadrul primăriei Ovidiu a avut loc conferința de lansare a proiectului de însemnătate națională și universală „Sit arheologic Ovidiu – Conservare, reconstituire parțială și punere în valoare pentru integrarea în circuit turistic a Castrului Roman”.

Situl arheologic este amplasat pe malul Lacului Siutghiol, fost golf al Mării Negre, în apropierea ,,Insulei lui Ovidiu’’, pe o suprafață totală de 7120 mp (domeniul public al primăriei fiind inițial de 2816 mp iar diferența a fost obținută prin 2 acte de donație).

Obiectivul este compus dintr-un castru roman (fortificație romană sec.VI), o bazilică paleocreștină care se află în afara zidurilor castrului , o așezare romană și un apeduct roman. Este un monument de însemnătate națională fiind pe lista monumentelor istorice cod CT-I-s-A-02723 la poziția 363, poziția 362 găsim situl arheologic și la poziția 364 așezarea romană.

 

Investiția este împărțită în 3 obiective:

  • Obiectivul 1 – Castru roman: a fost cercetat de arheologi începând cu anul 1979 și avea rolul de a proteja apedcutul ce alimenta Tomisul (orașul Constanța de azi). Tomisul era străbătut de o rețea de canale-galerii, la o adâncime de cca. 15-17 m și o înalțime de 1,60 m, iar principala conductă pleca din Ovidiu, de unde erau captate o serie de izvoare, fiind opera armatei romane. Ca arhitectură castrul are 4 turnuri la colțuri, 2 circulare și 2 dreptunghiulare. Cele 2 turnuri dreptungiulare au doar 2 laturi ieșite în afara incintei (particularitate nemaiîntâlnită la alte fortificații de acest gen. Cele 2 turnuri circulare ies foarte mult în afara incintei, interiorul turnurilor fiind de 4×4,5 m. Culoarul de intrare 1,8 m la exterior și la interior 1,3 m, podeaua în interiorul turnului fiind la o coata mai joasă cu 0,5 m. Suprafata interioara a fortificației este de 2200 mp (55 x 40 mp) din care a fost cercetată aproximativ jumătate până în acest moment. În incinta castrului a fost descoperit în anul 1984 un depozit monetar, cu piese de pe vremea împaratului Zeno (474-491). Interiorul castrului este va fi amenajat o parte pentru exponate și o parte ca zonă de amfiteatru cu gradene din beton acoperite cu lemn.  Va fi acoperit parțial cu o structură metalică ușoară și va avea  dotări multimedia de ultimă generație, scenă deschisă spre amfiteatru ce va fi folosită pentru proiecții, evenimente culturale, ore de istorie pentru copii, etc.

 

  • Obiectivul 2 – Bazilica romană (paleocreștină): a fost construită înaintea castrului roman, dar a fost  descoperită mai târziu, aflându-se în afara zidurilor cetății. A fost indentificată în anul 1998 și cercetată până în anul 2003. Aici au fost descoperite amfore din ținutul Gaza (ce erau folosite pentru a căra vin liturgic, în acele vremuri). Dimensiunile exterioare sunt de 20,5 x 8,5 mp (175 mp). Bazilica  fost abandonată odata cu fortificația în perioada anilor 580 – 600 . Proiectul propune realizarea la interior a unei pasarele de sticlă securizată, cu balustradă pentru o vizionare a vestigiilor, fără afectarea acestora.

 

  • Obiectivul 3 – Lucrări conexe : spații tehnice, digitalizare, grupuri sanitare, alei pietonale, parcări (10 parcări auto, 2 parcari pentru persoane cu dizabilități, 1 parcare pentru autocare).

 

Durata de execuție și implementare a proiectului este de 2,5 ani de la ordinul de începere a lucrărilor. Conservarea și restaurarea vestigiilor arheologice găsite nu vor face obiectul prezentei investiții, există asistență tehnica din partea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, și în consecință nu vor exista costuri suplimentare, întârzieri în execuție sau modificări ale proiectului .

 

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 : „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1. “Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale”.

Ultimele noutăți din orașul ovidiu

Vezi ultimele știri din orașul Ovidiu,  te ținem la curent cu tot ce se întamplă, de la evenimente până la anunțuri de interes public.