În cursul zilei de vineri, 12 iunie a.c., la sediul RAJA a avut loc o ședință la care au participat edilii localităților constănțene, Mariana Gâju din Cumpăna, Cristian Cîrjaliu din Agigea, Ovidiu Scupra din Ovidiu și satul Poiana, precum și președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Marius Țuțuianu dar și directorul RAJA Constanța, Felix Stroe.

În cadrul acestei întâlniri a fost semnat contractul de lucrări CL 22 – Reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție în localitatea Lazu, reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție și de canalizare, reabilitare stație de pompare apă uzată, stații noi de pompare apă uzată și conducte de refulare aferente, din localitatea Agigea. Rețele apă Ovidiu, Cumpăna, Poiana. Aducțiuni Ovidiu, Poiana. Rețele de canalizare Ovidiu, Cumpăna, Poiana​.

Astfel, continuă lucrările de investiție cu finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Acest program  reprezintă o nouă etapă pentru implementarea unor proiecte majore de modernizare și dezvoltare a sistemelor de apă și apă uzată din întrega arie de operare, în valoare totală de aproximativ 600 milioane euro, fiind preocupați constant să asigurăm apă potabilă de calitate și servicii centralizate de canalizare durabile, fiabile, performante.  

Lucrările prevăzute în contract au o valoare de 67.835.525,22 lei și se adresează unui număr de peste 35.000 de locuitori din 3 Unități Administrativ-Teritoriale: Ovidiu, Cumpăna și Agigea. Prin implementarea acestor investiţii, gradul de conformare la prevederile directivelor europene va creşte de la 95,00% la 100,00% pentru sistemul de alimentare cu apă şi de la 69,05% la 87,00 % pentru sistemul de apă uzată. 
Contractul de lucrări face parte din Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA S.A. Constanța. Cu o valoare estimată de 2.662.688.783,00 lei, proiectul are ca obiectiv îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în 91 de localități din 6 județe: Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița și Brașov.

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju a declarat: ”Mulțumesc întregii echipe RAJA. De foarte mulți ani se așteaptă implementarea acestui proiect, pentru că apa este viața. Am depus ieri o adresă la RAJA, privind modificările la Cumpăna. Din 2015 până în prezent s-au făcut modernizări considerabile, dar și localitățile s-au dezvoltat și a crescut și numărul locuitorilor.”

George Scupra, edilul din Ovidiu a precizat: ”Pentru comunitatea noastră este un proiect util. Vorbim de o rețea de aproximativ 12 kilometri pentru satul Poiana, practic va fi branșat tot satul.”

Iar Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea a adăugat următoarele: ”Localitatea Agigea va beneficia de aproximativ 15 mil. euro din aceste fonduri și este foarte important să precizam că de aceasta apă va beneficia tot sudul litoralului. Acum avem 60 de kilometri de rețea de apă, în 2008 aveam 1,8. Îmi pare rău că în acest proiect nu a fost prinsă și localitatea Lazu.”

Iar președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu a declarat: ”Este o bucurie să văd că încă un proiect realizat de RAJA are aplicabilitate. Trebuie să ducem apa la fiecare locuitor din județul Constanța. Noi la CJC facem tot ce putem pentru a crește calitatea vieții a locuitorilor din județ. Nu cred că este vreo societate care să atragă fonduri de peste un miliard de euro pentru rețeaua de apa. Au muncit foarte mult și pentru asta le mulțumesc tuturor angajaților RAJA.”

Sursa: https://focuspress.ro