George Scupra, primarul din Ovidiu, pare hotărât să transforme micul oraș de pe malul lacului Siutghiol într-un Cluj-Napoca dobrogean.
Scupra urmărește rețeta pe care a aplicat-o Emil Boc în Cluj și prin care a reușit să facă din orașul transilvănean un model de succes în administrație: atragerea de fonduri europene, folosirea lor pentru a crește calitatea vieții oamenilor, grija pentru spațiul urban, pentru spații verzi, dialogul și colaborarea cu cetățenii, o echipă performantă în primărie și, evident, multă muncă. Toate acestea duc inevitabil la transformarea orașelor.
Primarul George Scupra a prezentat, duminică, cea mai nouă investiție realizată cu fonduri europene: o zonă de relaxare și agrement pe malul lacului. În timpul conferinței, Mihaela Costea, reprezentanta Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est a mărturisit că este unul dintre cele mai frumoase proiecte din România. Mai mult decât atât.
„Cred că Ovidiu arată de câțiva ani tot mai înfloritor și demonstrează că se poate și într-un oraș mic. Probabil că, după cum se prezintă lucrurile, în curând Ovidiu se va contopi cu Constanța și probabil că în momentul acela Ovidiu o să devină o parte selectă a Constanței. Eu, personal, pot să spun că aș locui cu încântare în acest oraș. Este foarte frumos ce faceți. Parcul este spectaculos. Să vezi nuferi la malul lacului, tot felul de idei… Totul este extraordinar de frumos”.
Parcul de astăzi este o investiție de care vor beneficia atât cei din Ovidiu, cât și din orașul Constanța. Locurile de joacă și tot ce este acolo poate fi folosit gratuit de oricine dorește.
„Hârtiile au durat aproape trei ani și lucrarea doar un an. Am pornit în mai 2016. Contractul de finanțare s-a semnat în 2018. Puțini credeau că va fi pus în practică.”, a precizat George Scupra.
Grădină de nuferi și perete de escaladă pentru copii
Proiectul avea o finanțare circa 6,5 milioane lei, dar a fost adjudecat cu 5 milioane de lei de către o firmă din Constanța, Grup Reyna Construct SRL.
„Punctul de atracție este grădina de nuferi. Au înflorit în primăvara acestui an. Sunt superbi, de diverse culori, alb gălbui, roz, roșu. Avem în acel bazin și pești exotici. Este de fapt apa naturală din lac, este de fapt o prelungire a lacului în parc. Un alt punct de atracție este un zid de escaladă pentru cei mici, iar de-a lungul falezei, deasupra apei, sunt plase de relaxare pentru cei tineri. Sistemul de iluminat este modern, există sistem de irigație și camere de luat vederi în tot parcul. Am luat decizia ca, pentru vara aceasta, să avem și pază umană permanentă pe tot sezonul”.
George Scupra
Acum, faleza are circa un kilometru, dar există proiecte de extindere și, în final, se va întinde la doi kilometri.
Pe malul lacului s-a deschis și o cafenea, lucru care lipsea în oraș și care a fost cerut. Investiția este privată.
10 milioane de euro din fonduri europene
Cum spuneam, una dintre rețetele succesului este atragerea de fonduri europene. Primarul din Ovidiu a declarat, pentru Constanța 100%, că a atras până acum circa 10 milioane de euro. Asta înseamnă circa 625 de euro pe cap de locuitor. Tradus altfel, pentru a putea beneficia de aceste investiții, fiecare locuitor din Ovidiu, de la mic la mare, ar fi trebuit să scoată din buzunar cam 3.000 de lei.
Proiectele cele mai importante sunt: reabilitarea castrului roman, parcul inaugurat duminică, parcul vechi de pe malul lacului, debarcaderul.
Edilul va implementa și ceea ce face Clujul deja: bugetul participativ. Asta înseamnă că oamenii vor decide, prin vot, pe ce se va cheltui o anumită sumă din bugetul local. Proiectul a fost însă amânat puțin, din caza epidemiei de coronavirus, care a afectat bugetele tuturor localităților din România. „Prioritatea este să mergem mai departe cu proiectele europene, să plătim cofinanțările.” a spus primarul.
Sursa: https://www.ct100.ro