În cursul zilei de ieri, 15.02.2023, dl. primar George Scupra a semnat protocolul de finanțare dintre Primăria Ovidiu și OMV Petrom în valoare de 1,5 milioane de euro pentru reabilitarea totală a Grădiniței ,,Zig-Zag’’.
În cadrul Proiectului ,,România eficientă’’ (Home – Romania Eficienta (romania-eficienta.ro)) au fost alese 5 instituții de învățământ din România, pentru reabilitare, printre care și grădinița din orașul Ovidiu.
Proiectul are două dimensiuni majore: pe de o parte, există partea de informare, educație și conștientizare a publicului și, pe de altă parte, executarea unor lucrări de renovare aprofundate la standardele nZEB (aproape Zero-Energy Building).
Imobilului a fost construit acum aproximativ 60 de ani și nu mai corespunde normelor actuale de exploatare siguranță, protecție și consum.
Astfel, conform proiectului se vor realiza următoarele:
– Construirea unui corp de legătură între clădire actuală și fosta centrală termică, pentru a crește suprafața utilă a grădiniței;
– Construirea unui vestibul pe partea de vest a clădirii actuale pentru a facilita accesul copiilor la locul de joacă și a crea un paravan (windfang) pentru a limita pierderile de căldură;
– Modificări interioare și exterioare atât la clădirea actuală și fosta centrală termică pentru a adapta funcțional clădirea la nevoile educaționale.
,,Este un proiect important pentru comunitate, dar trebuie să specific două elemente, poate puțin explicate în ultimii ani, legat de acestă clădire. Așa cum am menționat în mai multe rânduri am depus de fiecare dată proiecte de reabilitare a școlilor și a grădinițelor, dar situația Grădiniței ,,Zig-Zag’’ a fost una mai atipică, deoarece din punct de vedere juridic o parte din terenul pe care se află grădinița nu era terenul nostru, al primăriei.
Acest teren aparținea statului român, mai exact Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL). După îndelungi demersuri și corespondețe am reușit să deblocăm această situație juridică și să putem demara acest proiect complex de modernizare a grădiniței.
Un al doilea element important de menționat este valoarea acestui proiect care constă nu numai în modernizare și reabilitare din punct de vedere energetic cât și unirea actualei clădiri cu fosta centrală termică, ceea ce implică un buget semnificativ pentru primăria noastră. Astfel am căutat soluția optimă de realizare a acestei investiții și acum suntem bucuroși că începând cu acest an acest proiect va prinde contur, iar copiii orașului vor beneficia de un spațiu nou și modern la standarde cele mai înalte din toate punctele de vedere.’’(primar, George Scupra