PRIMăRIA ORAșULUI OVIDIU

ARTICOLE

 

ARHEOLOGIE DOBROGEANĂ Lucrările de cercetare, aproape finalizate la castrul bizantin de la Ovidiu

de | mai 26, 2020 | Comunicate de presa

TOMIS NEWS începe de astăzi, 25 mai, prezentarea lucrărilor de cercetare arheologică aflate în desfășurare în județul Constanța. Primul obiectiv vizat este castrul bizantin de la Ovidiu. În 2018, primăria oraşului Ovidiu a obţinut o finanţare europeană de aproximativ trei milioane de euro, care este folosită pentru reconstruirea şi punerea în valoare a Castrului Roman din localitate, monument de însemnătate naţională.

Situl arheologic este amplasat pe malul Lacului Siutghiol – fost golf al Mării Negre, în apropierea „Insulei lui Ovidiu”, şi este compus dintr-un castru bizantin, o bazilică paleocreştină care se află în afara zidurilor castrului, o aşezare şi un apeduct. Acest castru a fost desemnat monument de însemnătate naţională, fiind pus pe lista monumentelor istorice.

Cercetarea arheologică este aproape finalizată. Dr. Constantin Băjenaru, cercetător științific din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, este responsabil de șantierul arheologic de la Ovidiu. Potrivit acestuia, castrul care urmează să fie pus în valoare datează, cel mai probabil, din perioada împăratului Iustinian (527 – 565), a avut o perioadă scurtă de existență până la năvălirea popoarelor asiatice. Totodată, instalația cu rol defensiv ar fi putut să adăpostească până la 50 de militari:

Cercetarea arheologică este aproape finalizată, fiind vorba de un procent de realizare de 80%. A mai rămas un singur obiectiv: cercetarea basilicii, unde se impune o atenție deosebită, dat fiind faptul că în prezent este inundată. Este, de altfel, obiectivul care stârnește și cel mai mare interes al arheologilor constănțeni. Bazilica romană (paleocreştină) a fost construită înaintea Castrului roman, dar a fost descoperită mai târziu, aflându-se în afara zidurilor cetăţii. A fost identificată în anul 1998 şi cercetată până în anul 2003. Aici au fost descoperite amfore din ţinutul Gaza (ce erau folosite pentru a căra vin liturgic, în acele vremuri). Bazilica fost abandonată odată cu fortificaţia, în perioada anilor 580 – 600.

Suprafaţa interioară a fortificaţiei este de 2.200 mp (55 x 40 mp) din care a fost cercetată aproximativ jumătate până în prezent. Investiţia, care se ridică la aproximativ trei milioane de euro, este împărţită în trei obiective, respectiv Castrul, Bazilica şi lucrări conexe, care prevăd, între altele, realizarea de grupuri sanitare, alei pietonale şi parcări auto, pentru persoane cu dizabilităţi şi pentru autocare.

Proiectul propune realizarea la interior a unei pasarele de sticlă securizată, cu balustradă pentru vizionarea vestigiilor. Interiorul castrului va fi amenajat o parte pentru exponate şi o parte ca zonă de amfiteatru cu gradene din beton acoperite cu lemn, va fi acoperit parţial cu o structură metalică uşoară şi va avea dotări multimedia de ultimă generaţie, scenă deschisă spre amfiteatru ce va fi folosită pentru proiecţii, evenimente culturale, ore de istorie pentru copii ș.a.m.d.

Sursa: https://tomisnews.ro/

Ultimele noutăți din orașul ovidiu

Vezi ultimele știri din orașul Ovidiu,  te ținem la curent cu tot ce se întamplă, de la evenimente până la anunțuri de interes public.